Gemengd

Chantal (24):
Als ik manisch word, word ik eigenlijk altijd meteen gemengd. Dat is mijn hel. Al mijn gedachten vertellen me hoe waardeloos ik ben, en omdat ik ook manisch ben zijn dat hèèl erg veel gedachten. Ook kan ik dan niet tegen (veel) geluiden, veel indrukken of felle lichten. Dan raak ik helemaal in paniek. Als ik dan niet heel snel rustgevende medicijnen neem, worden die gedachten daden.

Soms kan het zijn dat er tegelijkertijd symptomen uit de depressie en uit de (hypo)manie voorkomen. Wat er dan gebeurd is dat je het negatieve denken van de depressie hebt, maar dat de gedachten door het hoofd razen in het tempo van een (hypo)manie. In het verleden is er weinig aandacht voor dit type episode geweest, en werden deze gevoelens geschaard onder een geagiteerde depressie of een ontstemde (hypo)manie. Inmiddels wordt steeds vaker erkend dat naast de geagiteerde depressie of de ontstemde (hypo)manie ook een gemengd beeld kan ontstaan.
Bij zo’n gemengd beeld komen veel symptomen van de onstemde (hypo)manie voor, ook lijkt het wel een beetje op de geagiteerde depressie. Zelfs voor de persoon die er last van heeft is het moeilijk om het onderscheid te maken.
Een gemengde episode duurt volgens de DSM-IV minimaal een week. Er zijn dan symptomen van een (hypo)manie en van depressie. Vaak zijn mensen die een gemengde episode doormaken hèèl erg snel geïrriteerd of angstig. Prikkels zoals lichten, geluiden of indrukken kunnen het verergeren.